Grenzeloos. Begrensd - Congres in Brugge

Onze Vlaamse collega's lopen veelal tegen dezelfde opgaven aan als wij in Nederland. Dezelfde opgaven, maar een ander perspectief. Een unieke kans om dichtbij huis over de grens te kijken!

Het congres begint donderdag 9 mei om 9.00 's ochtends, vanuit de VGS willen we daarom woensdag 8 mei al naar Brugge reizen om aan de vooravond kennis te maken met een aantal Vlaamse collega's.

 

Grenzeloos. Begrensd

Elk lokaal bestuur heeft zijn eigen cultuur, maar de maatschappelijke uitdagingen worden gedeeld. Niet enkel binnen de grenzen van onze regio. Als wereldburgers houden we ook contact met collega’s over de landsgrenzen heen.

Zijn de Vlaamse gemeenten te begrensd? Zijn onze gemeenten gemiddeld te klein? Moeten er grenzen verlegd worden of missen we dan het knusse en zekere gevoel van de begrensde zekerheden?

De wereld is meer dan ooit onbegrensd. Het internet kent geen grenzen. De Muur werd gesloopt. Nieuwe muren worden gebouwd. Een aantal uitdagingen zijn en blijven mondiaal. De internationale politiek bepaalt mee het wel en wee van onze gemeenschap.

Hoe gaan we om met dat grenzeloos gevoel, met de onbegrensde mogelijkheden? Hoe zorgen we dat we in deze wijde wereld onszelf niet ‘tegen komen’, stuiten op onze eigen grenzen? We zijn mensen. Mensen hebben nood aan zekerheden, aan een eigen plek. Kennen we de grenzen van onze medewerkers?

 Welke grenzen leggen we onszelf op, ook grenzen inzake evenwichten? Eigen grenzen stellen om bij anderen grenzen te doorbreken.

 

Op het programma staan in ieder geval de volgende sprekers:

Jonathan Holslag, Belgisch politicoloog en Chinakenner, komt een actuele kijk bieden op de wereld zoals die nu is.

Ib Rasmussen, voormalig city manager van Guldborgsund (Denemarken) en momenteel verantwoordelijk voor economie en HR in de gemeente Faxe, komt praten over de ‘herindeling’ die in Denemarken in 2007 gebeurde en het aantal gemeenten terugbracht tot minder dan 100

David Ducheyne, voormalig Chief People Officer bij Securex, auteur, veelgevraagd key note speaker en eigenaar van Otolith, zal het hebben leiderschap in een VUCA-wereld.

Magda De Meyer, drie keer lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en sinds 2012 voorzitster van de Vrouwenraad, zal het hebben over gender mainstreaming, of de geïntegreerde aanpak van de genderdimensie.

Lucas De Man, creator, conceptontwikkelaar, presentator, dagvoorzitter, theatermaker, regisseur, oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, enz. , brengt een voorzichtige ode aan het niet-weten en niet-moeten.

En onze eigen Frans Mencke, gemeentesecretaris in Hoorn en bestuurslid bij de ICMA, onze internationale vereniging van City Managers.

 

Heb je interesse? Meld het dan via vgs@gemeentesecretaris.nl, dan houden we je op de hoogte!

 

Inschrijven

Bent u lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.