"Ga meer anticiperen op grote thema’s die voorbijkomen"

Donderdag 10 mei in Brugge was het Exello congres met het thema “Grenzeloos Begrensd”. Een inhoudelijk congres over hoe kunt leren van je omgeving en hoe je hierbij ook de begrenzing van de organisatie en jezelf bepaalt.

Om te leren, ons netwerk te vergroten en te bezien hoe onze collega’s dit soort zaken aanpakken zijn we met een (kleine) delegatie aangesloten op het congres. In het mooie Brugge zijn we ontvangen door de secretaris/ algemeen directeur van de gemeente Brugge (Colin Beheydt). Tijdens een diner hebben we kennis gemaakt, gedeeld hoe we het lokaal organiseren en een blik geworpen op het overigens gezellige en mooie Brugge.

Onze collega Frans Mencke (gemeente Hoorn) heeft onze Belgische collega’s meegenomen in de kracht van brede oriëntatie. In een samenleving waar we samenleven met meer dan 100 nationaliteiten is het heel beperkt als je niet verder kijkt dan de buren of de regio. Hij riep op tot nieuwsgierigheid en het afwerpen van onze lokale bril. Durf groot en ruimer te denken en stop niet bij de provincie- of landsgrens.

Verschillende sprekers hebben gesproken op het congres en het voert te ver om ze allemaal de revue te laten passeren. Een spreker wil ik nog wel even benoemen, Jonathan Holslag. Jonathan is een Belgische politicoloog en Chinakenner.

Hij deed een oproep aan de collega’s welke ook zeker op ons van belang is. Zijn oproep: ga meer anticiperen op grote thema’s die voorbijkomen. Maak dit bespreekbaar in de colleges en organisaties. Denk niet dat het je niet raakt. Je invloed op dit soort zaken (denk aan Brexit, gele hesjes, ontwikkeling van India en China) is mogelijk nihil maar de gevolgen zijn er wel. Vanuit ons protectionisme en vasthoudendheid laten we onze eigen muren en grenzen in stand maar de omgeving doet dit niet! Zeker iets om over na te denken.

Onze Belgische collega’s en de Nederlandse delegatie hebben het congres afgesloten op het prachtige stadhuis van Brugge. De aanwezigheid van onze delegatie werd zeer gewaardeerd en ik verwacht een aantal van hen zeker op het mooie Walcheren tijdens ons VGS-congres op 26 en 27 september a.s..

Over Exello: na een aantal roerige jaren en het ontbreken van een goede vereniging voor hoger management binnen de Belgische overheid is er vorig jaar een grote stap gezet: de oprichting van Exello. Deze vereniging heeft als doel het delen van kennis, het opleiden van management en het vergroten van de samenwerking. Mocht je hier meer over willen weten kijk eens op www.exello.net.

Volgend jaar mei is het congres van Exello in de regio Antwerpen. Voor het verbreden van je netwerk, het delen van informatie en kennis zeker een aanrader.