"Het is bij 'Samen Organiseren' net als bij samenwerken"

Image not found Aldus gemeentesecretaris van Den Haag, Peter Hennephof. De VNG heeft Peter voorgedragen als voorzitter van de Taskforce Samen Organiseren. Een grote eer verteld Peter. Niet alleen kom ik nog maar net kijken in gemeenteland, maar ook nog eens zo’n belangrijk onderwerp én Irma Woestenberg opvolgen. Kom er maar eens om!

 “Samen Organiseren”. Hoe simpel en sympathiek de vlag van het programma. En hoe weerbarstig de werkelijkheid. Kijk naar de scope van het onderwerp. Kijk wie er allemaal bij betrokken (moeten) zijn. Niet alleen wij als gemeenten, onze vakspecialisten, onze dienstverleners. Maar ook koepelorganisaties, de VNG organisatie, het College van Dienstverleningszaken en natuurlijk de ALV van de VNG. Bijzonder dus wat er - ondanks die complexheid van het onderwerp zelf en van de manier waarop we het moeten organiseren - met hard werken, vallen en opstaan, is bereikt.

Het is bij “Samen Organiseren” net als bij samenwerken. Samenwerken leer je door samen te werken! En daarbij komt voor mij de TaskForce vol in beeld. In de taaksomschrijving van de Taskforce staan mooie woorden en zinnen over adviseren (aan het College) en over monitoren en coordineren. Maar ook dat de rol van de Taskforce is “het versnellen van de beweging en de opschaling van initiatieven”. Vooral die laatste taken spreken me aan. Die voegen ook echt iets toe aan het noeste werk wat de vakspecialisten al hebben gedaan voor ons. En ze helpen de weg te plaveien voor het College van Dienstverleningszaken en uiteindelijk de ALV van de VNG in de besluitvormingsfase. Die rolinvulling gaat als het aan mij ligt van de leden en de voorzitter Taskforce veel tijd vergen.

 Samenwerken leer je door samen te werken.  “Samen Organiseren” leer je door echt samen zaken te organiseren. Daar zijn soms duwtjes bij nodig. En die geven we als Taskforce. Door er ook bij te zijn. Door daarmee aan te moedigen. Zodanig dat we met ons allen denken: dat smaakt naar meer. Of om met een directielid van Heineken te spreken: “Een goed plan is een plan waar de mens dorst van krijgt”.