International City Managers congres in Baltimore, oktober 2018
Zaterdagavond met een paar collega’s aangekomen in Baltimore. Baltimore ligt op ongeveer 2 uur rijden van Washington DC. Het is laat, maar we gaan nog even op zoek naar een restaurant in de buurt van het Convention Center. Het valt mij op dat er veel zwervers op straat bivakkeren en het onderhoud van de straten is niet best. Dat kom je in Nederland zo niet tegen.
Ik ben benieuwd in wat voor stad we nu eigenlijk terecht zijn gekomen...
Zondag start het congres al gelijk, dus na een goede nachtrust eerst geregistreerd en bijna direct door naar de ‘Womens Lunch’, speciaal voor vrouwelijke city managers. De dames komen massaal naar deze lunch. Dat betekent dat er zo’n 250 vrouwen zijn. Toch is het aandeel vrouwelijke topmanagers nog laag in de VS (rond 12%). De reden dat er speciaal aandacht besteed wordt aan wat er nodig is om door te groeien tot de top. De succesvolle vrouwen worden in het zonnetje gezet. Er is dit jaar op het congres sowieso veel aandacht voor thema’s als diversiteit en inclusiviteit. Interessant en ook erg leuk om met de Amerikaanse en andere buitenlandse gemeentesecretarissen van gedachten te wisselen.
Halverwege de zondagmiddag ontmoeten wij elkaar bij de ‘grand opening’ van het congres. Bij ons groepje sluiten nog enkele Vlaamse collega’s aan waarmee wij een jaar eerder al kennis hadden gemaakt. De opening is zeker ‘grand’: meer dan 3000 citymanagers in een enorme zaal in het Convention Center van Baltimore. Volgens de traditie wordt de Amerikaanse vlag gepresenteerd en het volkslied wordt gezongen. De Nederlandse vlag hangt ook in de zaal om onze vriendschapsband en de aanwezigheid van de Nederlandse delegatie te erkennen. Echt Amerikaans. Als Nederlanders moeten wij er wel een beetje om lachen maar toch vinden we het stiekem ook wel een mooie traditie.
Na de opening worden we verrast met een keynote speaker: Daniel Pink. Hij geeft een presentatie over “the scientific secrets of perfect timing’. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek vanuit allerlei vakgebieden met elkaar vergeleken en aanvullend onderzoek gedaan. Verder heeft hij zich verdiept in de ‘biologische klok’ van mensen en wat die betekent voor het uitvoeren van verschillende soorten werkzaamheden. Het is een fascinerend verhaal en je realiseert je dat je sommige werkzaamheden zoals belangrijke analyses of beslissingen echt beter kunt nemen op de momenten waarop het brein daar het best toe is staat is. Daniel Pink veegt tenslotte nog de vloer aan met de mythe dat sommige mensen met weinig slaap goed kunnen functioneren en lange werkdagen kunnen maken. De kwaliteit van de werkzaamheden en besluiten is dan volgens Daniel bedroevend.
Na afloop van het congres zijn we uitgenodigd voor de openingsreceptie en vervolgens is er ’s-avonds ook nog een speciale receptie voor alle internationale gasten. Het is goed om elkaar vanuit alle hoeken van de wereld op deze manier te ontmoeten en kennis te maken. Inmiddels voelen we wel dat onze biologische klok nog op Nederlandse tijd is ingesteld maar gelukkig is ‘sociaal doen’ iets wat volgens Daniel Pink ook goed kan als je moe bent. Maar toch zoeken we na afloop van alle ontmoetingen snel onze hotelkamers op om van een goede nachtrust te genieten.
Maandagochtend beginnen we de dag met keynote speaker Dorothy Kearns Goodwin. Zij houdt een presentatie over haar boek ‘Leadership in turbulent times’. Zij heeft overeenkomsten gevonden in het leiderschap van vier bekende presidenten Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt en Lyndon B.Johnson. Deze presidenten wisten in heel verschillende tijden onder bijzonder grote druk tot heel bijzondere resultaten te komen. Dorothy heeft scherpe analyses, die afgewisseld worden met leuke anekdotes.
Als je jezelf vergelijkt met deze bijzondere leiders, dan voel je je opeens wel heel klein, maar gelukkig valt er ook veel van te leren.
In de middag is er een vergadering van het European City Managers Network, voorgezeten door ons eigen board member Frans Mencke. De bijeenkomst is gericht op het doorontwikkelen van het Europese netwerk en de voorbereiding van een Europese bijeenkomst in Roemenië volgend voorjaar.
Vervolgens sluiten wij aan bij de ‘International Affiliates Meeting’, met een ontmoeting van alle verschillende verenigingen van City Managers, uit alle delen van de wereld. Wij vertegenwoordigen de VGS. In deze vergadering wordt uitgewisseld wat de belangrijkste ontwikkelingen per (aanwezig) land zijn. Erg interessant en er wordt na afloop nog lang met elkaar gesproken om van elkaar te leren.
Op dinsdagochtend mag ik zelf het grote podium op om de VGS en de sprekers van die ochtend te introduceren. Heel bijzonder om voor zo’n zaal met zo’n 3000 mensen te staan. Mooie ervaring!
h
De keynote speaker is Greg Bell, die het boek ‘Water the Bamboo’ heeft geschreven over leiderschap, waarbij hij ervan uitgaat dat je met de kennis en ervaring die je al hebt tot nog betere resultaten kunt komen als je er met overtuiging en doorzettingsvermogen aan werkt. Een bijzonder goed verhaal en een staande ovatie na afloop.
Daarna door naar een workshop met Greg, in de vorm van een werkcollege. Ik ben erg enthousiast en ga dit boek zeker delen met het managementteam in Vlaardingen: wat mij betreft een aanrader.
Woensdag is alweer de laatste dag van het congres, met nog een laatste keynote speech. Deze keer van Wes Moore, geboren en woonachtig in Baltimore. Hij houdt zich bezig met jongeren die in armoede opgroeien, waarvoor hij kansen wil creëren. Hij is auteur van meerdere boeken en CEO van de New Yorkse foundation “Robin Hood’. Hij heeft een heel persoonlijk verhaal over hoe zijn eigen leven heel anders had kunnen lopen als hij niet de ondersteuning had gehad die hij heeft gehad.
Wes doet een indringende oproep aan de zaal om de juiste keuzes te maken in het leven en na te denken over wat er in het leven ècht toe doet. Waar wil je aan het einde van je leven op terugkijken, wat heb je gedaan, welke keuzes heb je gemaakt, waar heb je je hard voor gemaakt in jouw functie? Een intens en integer verhaal. Heel mooi.
Donderdag hebben we vrij. We gaan we met onze delegatie - van Nederlandse en Vlaamse gemeentesecretarissen - op bezoek bij de Naval Academy in Annapolis.
Hier worden jonge mensen opgeleid voor de Navy. We worden door drie Navy officers, twee vrouwen en een man, rondgeleid over de uitgestrekte campus met indrukwekkende gebouwen. Op de opleiding is 30% vrouw. Dit is fors hoger dan het percentage vrouwelijke city managers. Onze begeleiders delen hun verhalen over het leven op de campus en hun ervaringen in en na de Navy. We mogen overal rondkijken en leren veel over de opleiding, over verschillende loopbanen en over hoe belangrijk sport is in de Navy.
Go Navy!
Het was wederom een prachtig congres en aan te bevelen aan onze collega’s. Voor degenen die nu al interesse hebben: volgend jaar is het ICMA congres van 20 tot 23 oktober 2019 in Nashville, Tennessee.
Anneke Knol, vicevoorzitter VGS/gemeentesecretaris Vlaardingen