Lees hier de terugblik op het VGS-uurtje van afgelopen woensdag

Afgelopen woensdag vond het VGS-uurtje ‘Integraal Zorg Akkoord’ plaats. Maarten Everling, wethouder gemeente Bernheze en Johan Postma, gemeentesecretaris Land van Cuijk, deelden hun ervaringen over de werking van het Integraal Zorg Akkoord in hun gemeente.

Iedereen weet dat het medisch domein onder grote druk staat. Steeds minder personeel. Steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Bovendien blijven de kosten maar stijgen. Het Rijk probeert via het IZA en het GALA daar wat aan te doen. Er moet een verschuiving plaatsvinden van het medisch domein, naar het sociaal domein. Naar de gemeenten. Een transformatie waarvan iedereen wel aanvoelt dat het moet gebeuren, maar waarvan iedereen ook tegelijkertijd aanvoelt dat het veel impact gaat hebben. Bovendien stelt het Rijk strakke deadlines, waardoor de druk hoog is. De strakke deadlines, de grote transformatie en veelheid aan betrokken partners maakt het veel en complex. Omdat veel gemeentesecretarissen tegen dezelfde uitdagingen aanlopen, was het waardevol om in een klein gezelschap ervaringen met elkaar uit te wisselen en zo van elkaar te kunnen leren.

Dit onderwerp was ingebracht door Alerieke Maat, gemeentesecretaris Elburg. Op woensdagmiddag 24 januari van 16.00 – 17.00 uur staat er weer een VGS uurtje gepland. Mocht je een actueel onderwerp tijdens dit uurtje willen bespreken, laat het ons dan weten via vgs@gemeentesecretaris.nl.