shaking hands 3641639 1280

Luuk Heijlman over vitaliteitsbeleid in de CAO-onderhandelingen en zijn vertrek

Vitaliteitsbeleid in de CAO
In de afgelopen Cao-onderhandelingen is lang stil gestaan bij seniorenregelingen. Moet er nu en generatiepact zijn? Vanuit de werkgever waren we duidelijk: geen generieke regeling voor slechts 1 leeftijdsgroep. Rekening houden met alle fases van iemand zijn leven. Geen regeling voor mensen die het niet nodig hebben. Maatwerk. Een beleidsmedewerker heeft ten slotte andere belasting dan een medewerker buitendienst….
In die Cao-onderhandelingen kwamen we er niet uit. Daarom is in de CAO besloten een werkgroep vitaliteit op te richten, met daarin deelnemers vanuit de vakbonden en vanuit het College voor Arbeidszaken, als werkgeverskant. Ik heb de afgelopen maanden daar de werkgevers (mede) vertegenwoordigd.
Dit heeft geresulteerd in een wat mijn betreft mooi en afgewogen advies. Geen extra werk voor Lokaal Overleg. Wel de afspraak dat we allemaal een vitaliteitsbeleid opstellen. Maar omdat alle gemeenten anders zijn, omdat geen gemeentehuis gelijk is en onze medewerkers gelukkig helemaal niet, is het beleid niet voorgeschreven. Wel wordt in ons advies een groot aantal voorbeelden genoemd. Voorbeelden van zaken die nu ook al in de praktijk worden uitgevoerd en die worden verzameld door ons AenO fonds. En  beleid samen met de OR en de medewerkers op te stellen. Mogelijkheid tot maatwerk.

Verlofuren
Het advies ging ook over verlofuren. Want een deel van die senioren-afspraken is vervat in vrije dagen voor senioren. Leeftijdsdiscriminatie zei het college voor de rechten van de mens als eens. Verworven rechten, zeggen de bonden.
Samen met de gedachten over vitaliteit, het medewerkers mogelijk maken om op ieder moment van hun carrière, van hun leven, tijd vrij te maken voor andere zaken (werkdruk verminderen, zorgtaken i.v.m. kinderen of ouders etc.), kwamen we op het idee om het mogelijk te maken om een aantal verlofuren te sparen. Je krijgt er ieder jaar een aantal die niet op hoeven. En die je kan gebruiken op zo’n moment dat het leven even teveel is. Om de piek in thuis-belasting even aan te kunnen. Er zijn een aantal andere bedrijven die het ook zo doen. Maar over een hele sector is wel een uitgang. Het advies geeft aan dat het een goed idee is. Maar ook dat het nog heel veel verdere uitwerking vergt. Daarnaast moet het gevuld gaan worden met uren. Is dat i.p.v. andere uren, of naast? Dat zijn vragen voor de volgende CAO-onderhandeling.

Ik raad je aan om ons advies te lezen (maar ik ben niet objectief…): https://vng.nl/nieuws/advies-over-vitaliteitsbeleid-en-harmonisatie-verlof

Deze CAO-onderhandeling start als gevolg van Corona pas ná de zomervakantie. Wel willen wij, werkgevers en vakbonden samen, een enquête uitsturen tussen alle medewerkers. De bonden weten dat ze lang niet alle ambtenaren vertegenwoordigen, daar wijzen we ze ook op. Maar ook wij, werkgevers, willen graag weten wat onze medewerkers belangrijk vinden. Daarom het unieke idee van een gezamenlijke enquête, die kan helpen bij de prioritering van de nieuwe CAO.  Een nieuwe CAO die als gevolg van Corona en pensioenen bijna tot krimpcijfers aanleiding geeft…

Maar dat is voor mijn opvolger. Hiermee houdt mijn betrokkenheid voor het College voor Arbeidszaken en de VGS op. Vanaf 1 juni ben ik hoofd concernstaf bij de VNG en daarom een ex-collega. Ik dank jullie allen voor de uitstekende samenwerking!

Groet, Luuk Heijlman (voormalig gemeentesecretaris Ouder-Amstel)