Samen schouders onder Heerenveense Vrijheidsmaaltijd

Gemeenten zijn door de VNG gevraagd om naast herdenkingen en vieringen in de gemeente, deel te nemen aan het nationale programma 75 jaar vrijheid. Onze collega Jeroen van Leeuwestijn, gs van Heerenveen roept graag op om mee te doen. Hij vertelt enthousiast hoe het organiseren en houden van de Vrijheidsmaaltijd verbindt! 

“In Heerenveen maken inwoners en bedrijven de samenleving”, vertelt Jeroen van Leeuwestijn van de gemeente Heerenveen: “En daarom werken we met ze mee om hun initiatieven en ideeën waar te maken.” Vandaar dat het organiseren van de allereerste Vrijheidsmaaltijd een gezamenlijke actie werd van de Heerenveense moskeeën en de gemeentelijke Communicatieafdeling.

Het gemeentebestuur hoefde niet lang na te denken toen het idee werd ontvouwen om de Vrijheidsmaaltijd op te zetten. “Vanuit de moskeebesturen kwam het idee om uit alle hoeken van Heerenveen mensen bijeen te brengen. Dus uit alle dorpen en samenlevingsgroepen nodigden we mensen uit voor een goed gesprek bij een fijn hapje eten. De gastvrijheid van de Turkse en Marokkaanse traditie in combinatie met een kordate Friese aanpak zorgde voor een organisatie zoals we die in Heerenveen willen: een succesvolle samenwerking en met succesvol gemeenschappelijk resultaat.”

“Ik hoor stemmen opgaan om ook in 2019 de Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Zowel onder de jongeren als de ouderen is het enthousiasme groot om de schouders samen onder de samenleving te zetten. Veel lof dus voor dergelijke initiatieven”, aldus Jeroen van Leeuwestijn.

Alle informatie over het lustrumprogramma rondom 75 jaar vrijheid vind je op de VNG-site.