Zeewolde

Slechts een korte periode per jaar is het mogelijk om het fenomeen, burlende damherten, te ervaren. Je bent je tijdens deze ervaring heel bewust van het hier en nu. En als je je dan realiseert dat deze natuur pas is aangelegd vanaf 1968 besef je hoeveel er echt mogelijk is als we dat met elkaar willen! Nog een weetje: het is het grootste recreatieve bos van Nederland, ruim 3400 hectare.

In oktober en november gaan de damherten op zoek naar liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. Beleef de bronst bij Staatsbosbeheer: wandelend door het uitgestrekte Horsterwold en de zogenaamde Stille Kern. In de Stille Kern is veel ruimte voor natuurlijke ontwikkeling. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een beheer waarbij grazers een belangrijke rol spelen. Zo leven hier konikpaarden en runderen (Schotse Hooglanders). Daarnaast leven er hier sinds medio 2012 ook damherten.

Het is de bedoeling om gedurende de bronsttijd (paartijd) van de damherten een bezoek te brengen aan dit gebied. Tijdens de bronst maken de mannetjes een knorrend geluid (het z.g burlen) wat anders is dan dat van het edelhert, maar zeker een unieke ervaring oplevert. Ook vinden er dan mogelijk bevechten plaats tussen de mannetjes onderling die de dames het hof willen maken.

Graag nodig ik je uit om dit op 3 of 10 november samen te gaan ervaren. Na de maaltijd (bereid op een kampvuur) wanneer de avondschemer invalt, gaan we opzoek naar de burlende damherten onder leiding van de boswachter. 

Programma

Onder voorbehoud van het weer ziet dit er als volgt uit:  We verzamelen op de 1e parkeerplaats aan de “Flediteweg” en starten met een tocht met de ecosafarikar naar het startpunt van de wandeling. Hier zullen we bij een kampvuur een eenvoudige maaltijd bereiden. Wanneer het avondschemer invalt, gaan we op zoek naar de burlende damherten onder leiding van de boswachter.

 

zeewolde02

Excursie in het Horsterwold van Zeewolde op zoek naar de damherten

3 november 2022 (aanmelden tot 20 oktober)

of

10 november 2022 (aanmelden tot 27 oktober)

15:00 - 19:00 uur | Horsterwold | 1ste parkeerplaats aan de Flediteweg Zeewolde

(uitleg volgt na aanmelding)

Aanmelden per mail bij bestuurssecretariaat@zeewolde.nl

karel hamstra

Karel Hamstra

Gemeentesecretaris Zeewolde

Werkgeluk is voor mij:
Het bewust in het hier en nu genieten van de resultaten die we met elkaar als organisatie behalen.