Nanda Hellingman 1

Nanda Hellingman - Gemeente Enkhuizen

Vanuit het mooie Urk kwam het schaap in de Haringstad Enkhuizen. Gelegen aan het Markermeer en IJsselmeer. Als gemeentesecretaris werk ik veel vanuit het monumentale Stadhuis in de binnenstad, gebouwd rond 1688. In de witte zaal van dit prachtige stadhuis hangt onder andere een werk van de in Enkhuizen geboren Paulus Potter: een waar voorrecht om hier te werken. Dat is voor mij ook werkgeluk, het werken in dit monument.

 

Ook de stad zelf heeft veel mooie plekken. Geregeld wandel ik door de stad, en telkens weer ervaar ik de schoonheid van deze stad. Naast het stadhuis staat de stadsgevangenis: een hoog smal gebouw dat door verzakkingen merkwaardig scheef staat. De cellen zijn nog allemaal intact en martelwerktuigen herinneren aan het wrede lot van de gevangen. Hoewel die achtergrond van het gebouw niet echt blij stemt, is de aanblik van dit alles toch heel mooi.

 

Het vak van gemeentesecretaris kan soms explosief zijn en de vele regels die worden opgelegd vanuit de Rijksoverheid maken het soms lastig manoeuvreren. Dat neemt niet weg dat het een uitdagend en prachtig vak is. Ik heb het schaap daarom met veel plezier en een dikke knipoog even opgesloten in de stadsgevangenis, en op één van de vele kanonnen die Enkhuizen rijk is laten plaatsnemen. (augustus '22)