‘Presence’ door jarenlang wijkgericht samenwerken in Selwerd

Plaats: Groningen
Starttijd: 12:00, 14 september 2018
Eindtijd: 16:00, 14 september 2018

Gemeentesecretaris Peter Teesink nodigt jullie uit om kennis te maken met de Groningse essence of presence, namelijk het gebiedsgericht werken in de wijk Selwerd. “In de afgelopen tien jaar heeft de overheid hier verschillende rollen gehad. Hier werken wij samen in wisselende rollen als lokale overheid. Dit vereist ruimte van raad en bewoners. Wij krijgen die ruimte.” In een inspirerende middag deelt Groningen haar ervaringen: “Kom naar Groningen en haal op wat voor jou van waarde kan zijn. Tips en trucs, do’s en don‘ts, lange adem, werkvormen, reacties en resultaten, we hebben het allemaal.” Meld je aan via het formulier. Er zijn voor VGS-leden geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

Programma:

12.00-13.00      Ontvangst met lunch en presentatie wijkbedrijf Selwerd:

De oogst van jarenlang wijkgericht samenwerken in Selwerd  & ‘10 more years of presence’. Hoe doen we dat in Groningen?

13-14 uur          Presence en ‘Ruimtemaken’ – presentatie door Frans Soeterbroek – Ruimtemaker

Hoe is de overheid het beste ‘nabij en mogelijkmakend’?
Waar geef je ruimte, en waar stel je kaders? Waar daag je uit, of initieer je?

En hoe ga je met al die rollen naast elkaar om?

Hoe dagen Utrechtse Ruimtemakers de gemeente uit zich te vernieuwen? En hoe werkt Groningen daaraan?

14-14.30           De Universiteit in actie. Onderzoek & Gezondheid in de wijk.  Manda Broekhuis -

Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen en projectleider onderzoek Healthy Aging en wijkverbetering in Groningen

14.30-15.00       Welkom in de Wijk-VVV - Rondleiding door bewoner Marcel Imthorn

15.00-15.30       De rol van Cultuur & ‘presence’ in de wijk, door theatermaker Karin Noeken van
                         theaterproject ‘De Wijk de Wereld’

15.30-16.00       Brainstorm: adviezen van de aanwezigen voor de doorontwikkeling van de werkwijze
                         in Selwerd. En wat zijn de lessen voor gemeentelijke managers?

16.00                 Afsluiting met een hapje en een drankje