Thema's VGS
De Vereniging van Gemeentesecretarissen stelt zich ten doel bij te dragen aan een continue verbetering van het functioneren van het openbaar bestuur in Nederland, met name op het terrein van het lokaal bestuur.
Als eerste adviseur van het college, als eindverantwoordelijke van de ambtelijke organisatie en ook steeds meer de persoon richting de externe samenwerkingspartners zijn gemeentesecretarissen cruciaal voor een sterk lokaal bestuur. Naast het versterken van het vak van de gemeentesecretaris door middel van o.a. opleidingen draagt de VGS ook bij aan de versterking van het openbaar bestuur door uitwisseling tussen gemeentesecretarissen, onderzoek en dialoog (onder elkaar en met derden, zoals ambtenaren van het Rijk) te faciliteren. Dit doet zij op tweejaarlijks gekozen thema’s, waarvan de VGS ziet dat het de agenda gaat bepalen de komende jaren.
Voor 2024/2025 gaat het om de 2 hoofdthema’s, vastgelegd in het werkplan:
- kwaliteit van de lokale democratie
- uitvoeringskracht
De rol van gemeentesecretaris is in transitie. Als gevolg van de toegenomen complexiteit zijn de gemeenten afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in het realiseren van allerlei maatschappelijke opgaven. De gemeentesecretaris als hoofd van die organisatie staat voor de ingewikkelde taak om de schaarse tijd en aandacht van de ambtelijke organisatie te verdelen en daarmee is de rol als algemeen directeur belangrijker geworden, zeker met de toegenomen ambities en tekorten op de arbeidsmarkt.
Tegelijkertijd is ook haar/zijn rol als eerste adviseur van het college belangrijker geworden in het huidige politiek-bestuurlijke speelveld, zeker in combinatie met de complexe opgaven en de verschillende opinies en posities in de samenleving. In het verlengde daarvan is ook het belang van de netwerkfunctie van de gemeentesecretaris toegenomen, omdat gemeenten ook onderdeel van netwerken zijn, zowel netwerken van andere gemeenten als netwerken van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. Dit betekent dat de secretaris, meer dan in het verleden, op de voorgrond treedt. En dit vraagt ook andere kwaliteiten en competenties.
Als VGS zijn wij hét platform, waar al deze kennis en ervaring samen komt. En, net als de functie van gemeentesecretaris, verder doorontwikkeld kan worden. In die zin zijn we meer dan een beroepsvereniging van en voor de gemeentesecretaris en we hebben die ontwikkeling afgelopen jaren ook al wel ingezet. De VGS moet meer naar buiten treden als strategische gesprekspartner bij belangrijke ontwikkelingen, vanuit al die kennis en ervaring bij onze leden. We zullen per onderwerp telkens beoordelen welke houding ons daarbij het best past: signaleren, agenderen of -wat meer reactief- meedenken.
Mochten hier vragen over zijn, kan hierover contact worden opgenomen met Esther Sommers.