DSC2059

Terugblik op het VGS Congres

Coöperatie tussen de VGS en de regio

VGS Congres 2018

Het VGS-congres 2018 vond dit jaar op 19 en 20 september plaats in de prachtige Regio Hart van Brabant. Vanuit het thema The Essence of Presence werd een stevig inhoudelijk programma geboden met diverse werkvormen en in een inspirerende setting, aanhakend op het profiel van de regio.

We blikken graag samen terug op deze bijzondere dagen.

Op deze pagina blikken we terug op: Wil je op je gemak nog eens de presentatie van donderdagochtend doornemen? Download deze meteen hier.

Een totaaloverzicht van de presentaties vind je op de pagina Publicaties VGS Congres 2018.

Opening tweede congresdag

Een schitterende, zonnige ochtend om de tweede congresdag in EVE aan te vangen met accordeonist Sven van de Voorde en dagvoorzitter Diana Matroos, presentator van onder andere het programma Buitenhof.

Algemene Ledenvergadering VGS met voorzitterswisseling

Het programma ging van start met de ALV van de VGS. Dit jaar stond de ALV in het bijzonder in het teken van de benoeming van de nieuwe voorzitter VGS, Herke Elbers, Gemeentesecretaris van Amersfoort.

Koninklijke onderscheiding voor Gabrielle Haanen

En toen was het tijd om afscheid te nemen van VGS-voorzitter Gabrielle Haanen. In haar speech benadrukte zij dat de gemeentesecretarissen van de uitvoering zijn, en van het ambtelijk vakmanschap waarbij de onafhankelijkheid van de ambtenaar een kernprincipe is. Het afscheid kreeg een gouden randje vanwege haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van de Tilburgse burgemeester en voorzitter van Regio Hart van Brabant Theo Weterings. Dubbel mooi, omdat zij zelf zeven jaar als gemeentesecretaris in Tilburg heeft gewerkt.

Verdiepende discussie over the Essence of Presence

Paul ’t Hart, onder andere hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht en co-decaan van de Nederlandse School van Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag, zorgde voor de goede inleiding met een verdiepingsslag op het congresthema the essence of presence in de context van de ambtenarij. Dit werd gevolgd door de paneldiscussie met collega-gemeentesecretarissen over hun vak en eigen aanwezigheid in de organisatie. Deelnemers waren Cis Apeldoorn (Zaanstad), Mariël Middendorp (Rijswijk), Coen Derickx (Loon op Zand) en Nico Versteeg (Lelystad).

Congreslocatie 2019

Zoals we gewend zijn, werd het congresstokje overgedragen aan de gastheren van het volgende jaar. In 2019 zal het VGS-congres plaatsvinden op Walcheren. Heel veel plezier en succes met alle voorbereidingen!

Afsluiting VGS-congres 2018

Na het bedanken van de congresorganisatie, volgde de afsluiting met een ode aan Brabant. Graag tot ziens in Regio Hart van Brabant!