VGS-uurtje: Integraal Zorg Akkoord

IZA en GALA: transformeren onder grote druk

Iedereen weet dat het medisch domein onder grote druk staat. Steeds minder personeel. Steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Bovendien blijven de kosten maar stijgen. Het Rijk probeert via het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) daar wat aan te doen.

In essentie gaan beide akkoorden over het versterken en uitbreiden van preventieve aanpakken. Er moet een verschuiving plaatsvinden van het medisch domein, naar het sociaal domein. Naar de gemeenten. Een transformatie waarvan iedereen wel aanvoelt dat het moet gebeuren, maar waarvan iedereen ook tegelijkertijd aanvoelt dat het veel impact gaat hebben. Bovendien stelt het Rijk strakke deadlines, waardoor de druk hoog is. Bestuurlijk, maar zeker ook voor de gemeentelijke organisatie. De strakke deadlines, de grote transformatie en veelheid aan betrokken partners maakt het veel en complex. Hoe ga je daar als gemeente mee om?

Maarten Everling, wethouder gemeente Bernheze en Johan Postma, gemeentesecretaris Land van Cuijk, delen hun ervaringen over de werking van het Integraal Zorg Akkoord in hun gemeente. Uiteraard is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

We kunnen ons voorstellen dat dit VGS-uurtje ook interessant is voor uw directeur/manager Sociaal Domein. Uw collega is van harte welkom om aan dit VGS-uurtje deel te nemen. U kunt dit bij uw aanmelding aangeven of door een mail te sturen naar vgs@gemeentesecretaris.nl.

Inschrijven

Bent u lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.