Training - De gemeentesecretaris als hoeder van de integriteit

Veel mensen zien integriteit als een zwart-wit begrip: je bent integer of je bent het niet – een beetje integer bestaat niet. In de praktijk ligt het echter een stuk complexer.

Wat is het verschil tussen integriteit en integer handelen? Bestaat ‘een beetje integer handelen’ nu wel of niet? Wat is jouw rol in het integer handelen als klankbord voor burgemeester en wethouders? Is het integriteitsbeleid van jouw organisatie op orde? En ben jij een boegbeeld en moreel kompas?

Achtergrond en doel van de training

Als gemeentesecretaris sta je aan het hoofd van de gemeentelijke organisatie. Daarnaast ben je de eerste adviseur van het college. Vanuit deze hoedanigheden heb je een rol en verantwoordelijkheid op het gebied van integer handelen. Zowel preventief, het zorgen voor een goed functionerende integriteitsinfrastructuur, als reactief, in het geval van (een vermoeden van) een integriteitsschending. Met name in deze laatste rol kunnen gemeentesecretarissen in ingewikkelde dilemma’s terecht komen.

Het doel van deze ééndaagse training is om jou, als gemeentesecretaris, te ondersteunen bij je rol en verantwoordelijkheid op het gebied van integer handelen. De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

  • Kennis over wat integer handelen, binnen de context van een gemeente, inhoudt. Zowel bestuurlijk als ambtelijk.
  • Dilemma’s delen en bespreken die zich kunnen voordoen op het gebied van integer handelen.
  • Handelingsperspectief bieden over hoe jij jouw rol en verantwoordelijkheid op het gebied van integer handelen invulling kunt geven.

Datum en locatie

De training vindt plaats op vrijdag 10 maart 2023 van 09.00 - 16.30 uur bij Berenschot in Utrecht.

Inschrijving 

Je kunt je tot 6 maart 2023 inschrijven voor deze training. Er zijn 10 plekken beschikbaar.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze training bedragen 400 euro (excl. BTW) per persoon.

Opleidingsinstituut 

Deze training wordt gegeven door Laurens Vellekoop van adviesbureau Berenschot

Inschrijven

Bent u lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.