Werksessie 'Intimidatie en geweld: kom in actie'
‘Jij moet je bek houden als ik praat!' - 'Dat zo’n lelijk wijf hier mag werken.' - ‘Wil jij in het ziekenhuis liggen ofzo?'
Maar liefst 1 op de 3 ambtenaren ervaart tijdens het werk agressie en geweld. Intimideren lijkt wel het nieuwe polderen. Terwijl ambtenaren recht hebben op een veilige werkplek. Wat kunnen ambtenaren zelf doen en wat moet de gemeente als werkgever hierin doen qua normstelling, aanpak van meldingen, opvang van de ambtenaar en reactie naar de agressor? In deze interactieve werksessie neemt Caroline Koetsenruijter auteur van ‘Jij moet je bek houden!’, ‘Het Agressieparadijs’ en de nieuwe collectieve norm 'Stop Agressie Samen' voor ambtenaren van BZK je mee in duiding en praktische inzichten. Na deze interactieve werksessie weet je welke interventies nodig zijn en werken.
Programma
Tijdens de interactieve werksessie wordt aandacht aan de volgende onderwerpen besteed:
- Bewustwording wat de impact is van intimidatie en geweld in het openbaar bestuur.
- Delen van ervaringen met agressie en intimidatie.
- Ontwikkeling en duiding van intimidatie en geweld: (verbaal, non-verbaal, psychisch en fysiek) richting politieke ambtsdragers en ambtenaren.
- Hoe zijn we hier terecht gekomen én hoe komen we eruit? Herstel de norm en meld!
- Wat gaat er vaak fout in de praktijk? Normaliseren, vergoelijken, meldingsbereidheid te laag.
- Collectieve norm: melden hoort!
- ABCD-model: wanneer wordt gedrag onacceptabel?
- Wat moet de organisatie regelen?
Datum en locatie
Regio Zuid - maandag 6 november van 15.30 - 17.30 - exacte locatie volgt
Inschrijving
Je kunt je tot twee dagen voorafgaand aan de bijeenkomst inschrijven. Er zijn 25 plekken per werksessie beschikbaar.
Kosten
Er zijn geen kosten aan deze werksessie verbonden.
Opleidingsinstituut
Deze training wordt gegeven door Instituut KCB-Caroline Koetsenruijter. Caroline is adviseur en trainer op het gebied van geweld en intimidatie tegen Veilige Publieke Taak professionals en politieke ambtsdragers. Het is haar missie dat deze doelgroepen zonder last van geweld en intimidatie hun taken kunnen uitoefenen. Ze was werkzaam als docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en als ambtenaar bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds 2007 is Caroline directeur van Instituut KCB, dat advies en trainingen verzorgt met betrekking tot agressie bij de overheid.