Excursie 1: Innovatieve duurzaamheid
Ambachtsezoom - het eerste volledig circulaire bedrijfsterrein van Nederland te Hendrik-Ido-Ambacht
Deze excursie bestaat uit twee onderdelen en er kunnen maximaal 50 personen aan deelnemen.
Bedrijvenpark Ambachtsezoom is het eerste circulaire, aardgasloze en energie-neutrale bedrijvenpark in Nederland. De inrichting met veel water en groen zorgt voor een grote biodiversiteit en een gezonde en plezierige omgeving.
Tijdens een wandeling vertellen Riny Verhoef (projectleider) en Fransje Weenink (communicatieadviseur), beiden werkzaam bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, je alles over het bedrijvenpark. Zij gaan in op vragen als: Wat verstaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht onder circulariteit? Hoe krijgen zij ondernemers zover dat ze voldoen aan de strenge eisen voor circulair bouwen? Wat doet de gemeente zelf in het openbaar gebied? Hoe borg je de kwaliteit en ambities in de toekomst? En wat is de spin-off van deze duurzame koploper?
We sluiten af met een bezoek aan een circulair gebouwd bedrijf en vernemen de ervaringen van een ondernemer.
Vervolgens gaan we naar de Hoekse Waard.
Innovatieve landbouw ontmoet duurzaam voedsel voorziening bij Hoeksche Chips in Hoekse Waard
In de Hoeksche Waard gaan we op bezoek bij de Hoeksche Hoeve. Dit is een chips boerderij waar verschillende gewassen worden verbouwd. Het belangrijkste gewas is de aardappel. Met deze zelf geteelde aardappels worden eigen merken en private label chips gemaakt. Hier worden we rondgeleid door Henk Scheele (oprichter) en kunnen we zien én proeven wat het belang is van landbouwinnovatie waarbij tevens een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan transitieopgaven zoals energie, water, bodem, klimaat etc.
Vervolgens vertellen Mellany en Jeroen Klompe (Klompe Landbouw) hoe hun bedrijf bezig is te transformeren naar een regeneratief landbouwbedrijf. Regeneratief betekent letterlijk herstel en gaat daarmee veel verder dan het principe duurzaam. Zij zijn één van de koplopers in hun sector en werken nauw samen met enkele multinationals. Zij laten zien welk voordeel de overheid kan hebben m.b.t. de ervaringen die inmiddels bij dit bedrijf zijn opgedaan.